GOD ANKOMST

Giv gerne besked i god tid inden jeres besøg om, hvornår og hvor mange I kommer på:

mail: turistoesterlars@gmail.com

tlf. 21 44 63 85 eller 20 14 80 66.

Når I er ankommet til kirken, så lad en voksen gå forrest og giv besked til personalet i våbenhuset om, at I er kommet og hvor mange I er.

Hvis I har en voucher fra vandrehjemmet skal I oplyse navn på skolen, navn på en lærer samt antal elever. Hvis I betaler entré i døren, så hav gerne kort eller penge parat og betal gerne samlet for hele gruppen. Det sparer tid og sikrer, at I får samme grupperabat, som hvis gruppen var forudbestilt.

Da vi skal tælle, hvor mange der går ind og ud ad kirken er det er enorm fordel, hvis eleverne holder sig sammen i de samme grupper både når de går ind og ud af kirken.

MÅL FOR LEJRSKOLER I ÅRTIER

Hvert år kommer der besøgende til Østerlars Rundkirke, der ikke har været her siden de var på besøg på Bornholm på lejrskole i deres skoletid. For nogle ligger besøget op til 70 år tilbage i tiden. De fleste siger at den ligner sig selv og det kan de jo nok have ret i.

Når man skal på besøg inde i kirken

Selvom Østerlars Kirke nærmest fungerer som et museum i hverdagen, så er det stadig en helt normal kirke, hvor der er gudstjeneste hver søndag samt barnedåb, bryllupper, konfirmationer og begravelser. Selvom I ikke kommer for at gå i kirke, er det stadig en kirke I besøger, så man må gerne være ordentligt påklædt og tænke på, hvordan man opfører sig. Det er f.eks. ikke i orden at drikke eller spise i kirken.

Nogle besøger Østerlars Rundkirke for at mærke historiens vingesus, andre for at opleve en stille stund i det stemningsfyldte kirkerum. Det er vigtigt at minde eleverne om, at være stille i kirken, for kirkens akustik forstærker enhver lyd, man laver. Der er masser af udenomsplads uden for kirken, hvor man lettere kan tale og grine sammen. Det skal også være sjovt at være på lejrskole!

Når man skal op til de øvre stokværk

Østerlars Kirke er særlig fordi der er to etager oppe over kirkerummet, som man, hvis der er åbent og man har tid nok, kan gå op og se. Der er kun den samme trappe til at gå op OG ned og den er meget smal. Det er altså vigtigt at man hurtigt kommer op og ned, så der ikke er folk der bliver "fanget" oppe på de øvre etager fordi der er fyldt med mennesker på trappen. Husk også at holde godt fast. Man kan både slå hoved og hale, hvis man ikke passer på!

Start gerne med at gå helt op til det øverste stokværk, hvor I kan se op i tagkonstruktionen eller ud ad vinduerne mod alle fire verdenshjørner. Husk at man ikke må kravle rundt i tagkonstruktionen. Derefter kan I gå ned til det mellemste stokværk, hvor man også kan se ud og hvor man finder de 10 udstillingsplancher, som også er udstillet nede i selv kirkerummet. Plancherne ligger også på vores hjemmeside, så I kan læse dem hjemmefra eller efter besøget, hvis I vil spare tid når I er i kirken.

Trængsel i kirken

Når der kommer mange mennesker og besøger kirken betyder det, at der ind imellem også kommer mange mennesker på én gang. Både for at kunne overholde covid 19-restriktionerne om afstand, men også for at give vores besøgende så god en oplevelse som muligt, er der grænser for, hvor mange, der bliver lukket ind i kirken ad gangen. Hvis I kommer en hel klasse eller endda en hel årgang, er det en stor fordel, hvis I deler jer op i grupper af 10-14 elever, der følges med en voksen. Det er lettere for os at udnytte pladsen i kirken, hvis vi kan lukke jer ind i mindre hold. Mens man venter på at komme ind, kan man se på kirken udefra (eventuelt lave quiz 1 eller 2), lave gruppepræsentationer eller bare holde pause og slappe af.

Forberedelse hjemmefra

Det kan være en god ide at lade eleverne lave en quiz eller to mens de besøger kirken. Vi har opdateret den tidligere quiz, så der nu ligger flere tilgængelige versioner her på siden, som man kan printe til eleverne. Svarene til spørgsmålene findes for langt de fleste spørgsmåls vedkommende i vores plancher og det øvrige materiale her på hjemmesiden.

Hvis man har større elever, kan det være en god ide at lade dem forberede små foredrag eller oplæg for hinanden. Hvis I kommer på en dag, hvor der er mange gæster i kirken, vil det ikke være muligt at lade eleverne holde præsentationerne inde i kirken. Brug i stedet vores udearealer eller lad eleverne præsentere deres oplæg i bussen eller et andet sted inden I ankommer til kirken. Bemærk i øvrigt at alt vores materiale (plancher, bøger, infoark mv.) også ligger på tysk og engelsk på vores hjemmeside, så eleverne kan også lave deres oplæg på tysk og engelsk som en mundtlig sprogfagsøvelse.

RUNDVISNINGER

Hvis I gerne vil have en guidet rundvisning i forbindelse med jeres besøg i kirken, kan I henvende jer til Bornholms Middelaldercenter. Læs mere her.

QUIZ-OPGAVER TIL BESØG VED ØSTERLARS KIRKE

Når man besøger kirken kan det være sjovt for eleverne at løse nogle småopgaver.

Nedenfor finder du tre forskellige quiz-opgaver (opdateret i 2021), som du kan printe til eleverne.

• Quiz 1Quiz 1 består af 11 spørgsmål og alle spørgsmål kan løses uden at kirken er åben for turistbesøg.
  • Quiz 2Quiz 2 består af 9 spørgsmål, der alle kan løses uden at gå ind i kirken. Svarene til tre af dem findes dog på infotavler på kirkens område, der kun er tilgængelige, når kirken er åben for turistbesøg.
  • Quiz 3Quiz 3 består af 10 spørgsmål og er beregnet til at løses inde i kirken. Man behøver dog ikke at gå op på kirkens to øvre stokværk.
Der kan være trængsel på vores parkeringsplads.
Kirkens kapel, hvor man kan kigge ind på kirkens tidligere døbefont og altertavle.